Strømprisene er heldigvis som regel lavere, men de fleste forventer høyt strømforbruk også om sommeren – så her kan det være penger å spare. Vi skrur opp klimaanlegget for å kjøle oss ned. Barna er hjemme fra skolen og tilbringer hele dagen med sin elektronikk – og når du endelig overbeviser dem om å leke ute, kan du vaske ekstra masse badedrakter, badehåndklær og gjørmete klær. Men med litt forberedelser kan du holde energiforbruket lavt og kutte ned på regningen. Nedenfor finner du 7 tips som hjelper deg med å bruke mindre strøm om sommeren:
1. Vær smart med termostaten
Det føles bra å ha kjølig temperatur hjemme etter å ha kommet hjem fra en treningsøkt eller bare en varm sommerdag. Men det vil sannsynligvis ikke føles så godt senere når du mottar strømregningen.
Når du er borte fra hjemmet, sett temperaturen enda høyere eller, hvis det ikke er for varmt, slår du Aircondition helt av, slik at du ikke kaster bort strøm på et tomt hus. Hvis du installerer en smart eller programmerbar termostat, trenger du ikke å endre temperaturen manuelt hver gang. Disse termostatene vil automatisk justere klimakontroll mens du er borte.
2. Bruk Vifter
En annen enkel måte å kutte ned på kjølingskostnadene er å bruke vifter. Selv om du ikke har en, er bærbare vifter billig og lett tilgjengelig. En god vifte kan senke temperaturen med opp til 5 grader.
3. Hold solen ute og den friske luften inne
Sommersolen er flott for soling, for humøret, og for strender, piknik og solnedganger. Men det er ikke så bra hvis du vil holde huset ditt kjølig. Sollys som kommer gjennom vinduene dine og vil varme opp hjemmet ditt, noe som får deg til å bruke air condition mer. Bruk persienner i de varmeste delene av dagen, spesielt hvis vinduene vender mot sør. Du kan åpne vinduene dine igjen om natten når det blir kjøligere – dette vil tillate deg å slå av klimaanlegget ditt. Ikke glem å lukke dem igjen om morgenen.
4. Vurder LED-belysning
Etter at du har blokkert solen, kan du finne deg selv å slå på mer lys enn du vanligvis gjør. Vær forsiktig med hvilke lys du velger, glødepærer omdanner 90% av energien de bruker til varme. Vurder å bytte ut glødelampene med LED-pærer, som opererer med lavere effekt og produserer kun halvparten så mye varme. LED-pærer bruker også 75% mindre energi og kan brukes 50 ganger lengre enn tradisjonelle pærer, som sparer penger på strøm og erstatningskostnader.
5. Bruk grillen
Å prøve å lage mat i et varmt, dampende kjøkken kan være uutholdelig, spesielt når det er varmt og dampende også ute. Kjøkkenet er fullt av varmeproduserende apparater: ovner kan øke kjøkkenets temperatur opp til 10º. For å spare deg for svetten (og de høyere strømregningene), prøv å bruke mikrobølgeovnen når det er mulig, siden det bruker bare en tredjedel av energien som en ovn gjør og produserer bare en brøkdel av varmen. En annen fin måte å ta varmen ut av kjøkkenet er å lage mat utendørs. Legg noen burgere på grillen – ingenting er som skikkelig grillmat på en varm sommerdag. Du kan nyte det gode været mens du unngår å heve temperaturen i hjemmet ditt.
6. Vask med kaldt eller varmt vann
Unngå å bruke varmt vann når det er mulig. Siden 90% av energien som brukes av vaskemaskinen går mot oppvarming av vannet, vil vask av klær i kaldt vann spare deg for en enorm mengde strøm. Når du er ferdig, bruk det varme været og tørk klærne dine ute i stedet for å sette dem gjennom tørketrommelen. Du vil både spare energi og unngå å øke temperaturen med varmegenererende apparater.
(NB! Den samme logikken gjelder også for oppvask. Bruk kaldt vann og la dem lufttørke i stedet for å kjøre dem gjennom tørkesyklusen.)
7. Hold styr på din elektronikk
Når du plasserer varmegenererende enheter som lamper eller TVer i nærheten av termostater for klimaanlegg, kan du lure dem til å tro at rommet er varmere enn det egentlig er. Termostaten din vil føle varmen fra disse enhetene og bruke ekstra energi til å kjøle ned huset. Vær oppmerksom på hvor dine termostater er, og prøv å holde elektronikken vekk fra dem. Enheter som datamaskiner, stereoanlegg og fjernsyn varmer også opp huset ditt, så sørg for at de er slått av når de ikke blir brukt.
Saken er hentet fra Forbrukeretaten