Spar strøm – bruk apparatene dine smartere

Hver for seg utgjør ikke apparater og hvitevarer så mye av energiforbruket ditt, men samlet gjør de det. Her får du tips til hvordan du bruker apparatene dine mest mulig effektivt.

En gradvis total utskifting i hele Norge av gamle apparater med de mest energismarte kan bety en årlig frigjøring av rundt 2,5 TWh strøm til andre formål. Det er omtrent like mye som et av våre største vannkraftverk produserer.

Se etter energimerket når du skal kjøpe nye apparater. Merket vurderer energiforbruket, der A er best og G er dårligst. Kategori A er delt inn i A+, A++ og A+++. Kategori A++ bruker generelt sett 55% mindre energi enn B.

Visste du at de fleste av apparatene dine i løpet av levetiden sin vil bruke mer energi på å stå i stand by- modus enn i faktisk bruk?

 

Vaskemaskin

Det er stor forskjell på en vaskemaskin med energimerke A+++ og en med energimerke A. Energimerkingen viser energibruk per vask, vaskeevne, sentrifugeringsevne, omdreiningstall ved sentrifugering, vaskemengde i kg og vannforbruk.

Bruk vaskemaskinen din effektivt:

 • Mange leser ikke instruksjonsboka for hvitevarene nøye nok. Gjør det. Der vil du ofte finne nyttige tips for energismart bruk.
 • Det meste av klesvask kan kjøres på 40 °C . Det er sjelden behov for 60 grader, som krever vesentlig mer energi. Svært mye kan også vaskes på 30 grader.
 • De fleste vaskemaskiner bruker like mye energi om de er fulle eller ikke. Fyll derfor vaske- og oppvaskmaskinen helt opp før bruk.
 • Både vaske- og oppvaskmaskiner har ofte egne energispareprogrammer. Hvis du ikke får fylt opp maskinen helt, er det spesielt energismart å trykke på ENØK-knappen.

 

Tørketrommel

Det er ikke alle som har bruk for tørketrommel, og det aller mest energismarte er å ikke ha en! For de av oss som av ulike grunne vasker mye klær, kan det likevel være nødvendig. Da bør du velge en A+++ tørketrommel med varmepumpeteknologi!

Bruk tørketrommelen din mer effektivt:

 • Bruk tørketrommelen din mindre.
 • Les instruksjonsboka! Her kan du finne nyttige tips for energismart bruk.
 • Ikke tørk klærne tørrere enn du må!

 

Oppvaskmaskin

Du trenger ikke ha dårlig samvittighet for å bruke oppvaskmaskinen din. Det er nemlig mer energismart å bruke oppvaskmaskinen enn vanlig håndoppvask.

Bruk oppvaskmaskinen mer effektivt:

 • Les instruksjonsboka! Her kan du finne nyttige tips for energismart bruk.
  Oppvaskmaskiner bruker like mye energi om de er fulle eller ikke.
 • Fyll opp oppvaskmaskinen før du setter den på.
 • Velg energismarte vaskeprogrammer med lavest mulig temperatur.

 

Kjøleskap og fryser

Hvitevarer blir stadig mer energieffektive. Forskjellen på gammelt og nytt er aller størst på kjøle- og fryseapparater og tørketromler.

Mer effektiv bruk av kjøleskap og fryser:

 • Les bruksanvisningen! Her kan du finne nyttige tips og triks for energismart bruk.
 • Kvaliteten på maten blir bedre og energibruken mindre om du tiner frosne varer i kjøleskapet. La også oppvarmet mat bli kald før du legger den i kjøleskapet.
 • Temperaturen på rommet og gulvet som kjøleskap og frysere er i har noe å si for strømbruken. Plassér kjøleapparatet på et kjølig sted i boligen hvis det er mulig, og ikke rett ved komfyren eller en annen varmekilde.
 • 3 – 5 grader er generelt en gunstig temperatur i kjøleskapet. I fryseren er 15 – 20 minusgrader en god, veiledende temperatur. Hold døren mest mulig lukket, og pass på at plastlistene rundt dørene er rene og hele.
 • Alle kjøleskap og frysere inneholder miljøfarlige stoffer. Apparater fra 1991 og senere kan leveres gratis til en forhandler, uten krav om nykjøp. Kjøleskap fra før 1991 kan bare leveres gratis til forhandler ved nykjøp. Alle kjøleskap og frysere kan leveres til kommunale mottak for EE-avfall. Finn ditt nærmeste mottak for EE-avfall på sortere.no.

 

TV, dekodere og konsoller

Det er ofte disse apparatene som alltid står i Stand by modus. I løpet av levetiden vil de generelt sett har bruk mer energi på å være stand by enn i faktisk bruk. De mest energismarte TV-ene har energimerket A+. Selv om vi stort sett er på jakt etter størst og tynnest mulig TV, er desverre regelen for TV-apparater at jo større skjerm, jo høyere forbruk.

Bruk apparatene dine mer effektivt:

 • Det aller viktigste tiltaket knyttet til denne typer apparater er å redusere stand by-forbruket. Da kan forskjellige former for brytere være nyttige hjelpemiddel.
 • Du kan f.eks bruke en energimåler for å få mer kontroll med energisvinnet fra TV-en. Denne plasseres enkelt mellom for eksempel TV og vegguttak.

 

Saken er hentet fra EnergiNorge