I følge SINTEF utgjør oppvarming av huset 64% av det totale energiforbruket og oppvarming av vann ca 15%. For hver grad du senker romtemperaturen sparer du ca fem prosent av energikostnadene. I rom man ikke bruker så ofte kan, kan man kanskje redusere temperaturen enda litt til. Bor du i et hus med mange lyspærer, kan det være en god investering å gå fra vanlige sparepærer eller halogenpærer til LED-pærer. Glødepærer bruker 20 ganger mer strøm enn LED-pærer. Man kan også vurdere å senke vanntemperaturen på varmtvannsberederen til 65 grader.
Her er ti enkle tips for å spare strøm og penger i vinter:
1. Følg med strømmåleren. En fin måte å få et mer reelt forhold til hvor mye strøm familien forbruker, er å lese av verdien på strømmåleren fra dag til dag. Varier innetemperaturen ved å f.eks. skru ned temperaturen på varmekabler i gulvet eller skru ned panelovnene på stua og «stormfyr» med ved på iskalde dager. Merk deg hvilke utslag de ulike tiltakene gjør på strømmåleren fra dag til dag. La det gå sport i å få ned forbruket.
2. Gjør det til en god vane å slå av lyset hver gang du forlater et rom (unntatt når du planlegger å returnere til det samme rommet 5 minutter senere).
3. Trekk ut ledningen til mobilladeren fra stikkontakten når den ikke er i bruk. Dette gjelder også annen småelektronikk.
4. Etterisolering og skifte ut gamle vinduer. Har du et gammelt trekkfullt hus? Kjenner du at det trekker fra vinduene? I så fall kan det lønne seg å etterisolere og/eller skifte vinduene.
5. Monter sparedusj. Vær bevisst på å bruke så lite tid som mulig når du dusjer. Spesielt i perioder med dyr strømpris og lav utendørstemperatur.
6. Dusj vs. bading. Ja det er godt å ta et rykende varmt bad, vær bare obs på at du bruker mye mer strøm når du fyller badekaret i forhold til en kjapp dusj.
7. Ikke la TV- og radioer stå døgnet rundt på standbymodus. I tillegg til å trekke strøm, kan det også utgjøre en brannrisiko. Slå av pc når den ikke er i bruk.
8. Har du en vedovn er dette vanligvis en mye rimeligere måte å varme opp huset på enn med strømovner (særlig med en moderne energieffektiv ovn). Vær dog nøye når du kjøper ved. Fuktig ved har langt dårligere effekt enn tørr. En fin måte å undersøke om veden er tørr, er å slå to kubber sammen. Kommer det en hul lyd er veden tørr.
Gjør vedinnkjøpet på sommeren/tidlig på høsten, ikke vent til kuldeperiodene midtvinters når vedlagerene begynner å gå tomme og selgerne skrur opp prisene.
Rengjør ovnen for sot med gjevne mellomrom. I tillegg til å øke sjansen for pipebrann avgir en sotet ovn mindre varme.
9. Tenk gjennom hvilken temperatur oppholdsrommene bør ha. Kanskje går det an å senke kjernetemperaturen et par grader? Mål av på strømmåleren (som i punkt 1), og se hvilke utslag dette gir. Ikke varm opp rom som brukes sjeldent (f.eks. gjesterom). NB! Enkelte rom med vannrør er avhengig av «en liten lunk» i perioder med sprengkulde for ikke å fryse og sprekke. En vannlekkasje blir fort mer kostbar enn de kronene du sparte i strøm.
10. Monter en luft-til-luft varmepumpe. De beste varmepumpene kan spare opptil 60 prosent av strømkostnadene forbundet med oppvarming av boligen din. Hvor mye du sparer avhenger av kvaliteten på pumpen, at den er riktig montert og klimaet på stedet du bor.
Du kan i tillegg spare mye ved å ha riktig strømavtale i forhold til ditt strømforbruk. Bestill en gunstig strømavtale fra Kraftriket i dag, eller kontakt oss for en strømprat.
Strømsparetipsene er hentet fra http://nett.nyttiginfo.no/hvordan-spare-strøm/