Varmepumper gir både varme og kjøling på Tommelstad gård

Når det kommer til varmepumper er det viktig å legge ned litt innsats selv, mener Kraftriket-kunde Henrik Engen. Hvert år tar han en runde for å rengjøre varmepumpene sine på Tommelstad gård. I tillegg foretas det regelmessig service på pumpene.

Henrik Engen vet hva han snakker om når det gjelder varmepumper: På gården hans er det installert hele 12 pumper. Varmepumpene har kommet opp i takt med at nye behov har meldt seg på gården. Den eldste varmepumpen ble installert allerede i 2001.

– Sist jeg hadde service på denne pumpen kunne ikke serviceteknikeren begripe at den fortsatt er i drift, smiler Engen.

 

Les også: Slik bruker du varmepumpen din riktig i kulda

Henrik Engen på Tommelstad gård rengjør filteret på en av sine varmepumper, levert av Kraftriket.

RENGJØRING: – Det aller beste tipset jeg kan gi folk er å legge ned litt innsats selv, sier Henrik Engen. Han sørger for regelmessig rengjøring av varmepumpene sine. Innedelen må med jevne mellomrom blåses fritt for støv og småpartikler.

 

– Må legge ned litt innsats selv

Varmepumper bidrar til at Tommelstad gård har et langt lavere energiforbruk sammenlignet med tidligere år, da elektrisitetsfyring sto for oppvarmingen. Som følge av flere energieffektive grep som er tatt, er nå strømkostnadene halvert.

For åtte år siden ble det boret etter bergvarme, som sørger for god og kostnadseffektiv oppvarming i gårdens hovedbygning og kårbolig. Men like stort som behovet for oppvarming er i vinterhalvåret, er behovet for kjøling i sommerhalvåret. En takhengt varmepumpe er en god løsning for kjøling i hovedhuset, mens det på resten av gården er valgt vegghengte modeller.

Selv om teknologien på varmepumper har gått fremover siden 2001, så er «ettårs-runden» fortsatt viktig, forklarer Engen.

– Det beste tipset jeg kan gi folk er at man må legge ned litt innsats selv. Sørg for at utedelen er fri for snø og is, og rengjør innedelen med jevne mellomrom. Blant annet er det viktig at kondens renner bort, og at filteret blåses fritt for støv og småpartikler.

«Varmepumpene gjør det mulig å både varme opp og kjøle ned bygningene, i tillegg til at varmepumper er mer kostnadsbesparende sammenlignet med annen fyring.»

Se våre varmepumper

Anbefaler regelmessig tilsyn

Hele 12 varmepumper krever sitt, og Engen har derfor inngått en egen avtale som sikrer at en servicetekniker regelmessig kommer innom gården og kontrollerer at alle varmepumpene fungerer som de skal.

For andre kunder anbefaler Kraftriket service med to til fire års mellomrom. Hvor ofte det er behov for service, avhenger av hvor flink kunden selv er til å støvsuge filteret, forteller salgsansvarlig for varmepumper hos Kraftriket, Trond Lindseth.

– Hvor henvender man seg ved behov for service?

– Vår anbefaling er å ta direkte kontakt med montøren som installerte varmepumpen. Bedriften kjenner sitt eget produkt og kan tilby den beste servicen. Under en service blir det foretatt full rengjøring av filtre, i tillegg til testing av effekt og ytelse på pumpene. Serviceteknikeren sjekker også utedelen, og kontrollerer blant annet isolasjonen. Det hender nemlig at fugler og dyr forsyner seg av isolasjonen, forklarer Lindseth.

 

Henrik Engen kontrollerer en utedel på en av varmepumpene sine på Tommelstad går.

SNØFRITT:  Henrik Engen sjekker jevnlig at utedelen på varmepumpene på Tommelstad gård er snø- og isfrie.

 

– Energieffektivt

Tommelstad gård, som ligger sentrumsnært til Hamar, har vært familiens slektsgård i flere generasjoner, og Henrik Engen overtok etter sin onkel i 2018. I dag er hovednæringen kornproduksjon og utleie. Engen forteller at han, i likhet med sin onkel, er opptatt av å følge med i tiden og gjøre nødvendige forbedringer for at gården skal holde en god standard for kundene han leier ut næringslokaler til.

Gården består av flere frittstående bygninger som blant annet leies ut til ulike leietakere, og investeringene som er gjort med de mange varmepumpene bidrar også til reduserte energikostnader for leietakerne.

– Hvorfor så mange varmepumper?

– Fordi det er praktisk og energieffektivt. Varmepumpene gjør det mulig å både varme opp og kjøle ned bygningene, i tillegg til at varmepumper er mer kostnadsbesparende sammenlignet med annen fyring.

For tiden er Engen i tenkeboksen på hvorvidt solceller blir den neste energiinvesteringen på Tommelstad gård.

– Vi får se hva fremtiden bringer. Jeg kjenner flere som har installert solceller på låvetakene sine, og som er godt fornøyde. Så jeg går og tenker en del på solceller om dagen, erkjenner han.

 

Les også: Fem gode grunner til å velge varmepumpe

Se våre varmepumper

Henrik Engen avbildet på tunet hjemme på Tommelstad gård.

FLERE VARMEPUMPER: Tommelstad gård består av flere frittstående bygninger. Varmepumper er derfor praktisk og energieffektivt. Alle varmepumpene er levert av Kraftriket – og den eldste pumpen er hele 23 år gammel.

 

– Inntil fem ganger mer varme for pengene

Hos Kraftriket er bedriftsrådgiver Tone Christin Holmbo hver uke i kontakt med kunder som ønsker å vite mer om «Kraftriket-modellen», altså ferdig montert varmepumpe som kan nedbetales rentefritt over strømregningen.

– Vi er glade for å kunne tilby denne løsningen til kunder over hele landet. Fra bestilling til montering tar det inntil tre uker i lavsesong. Denne vinteren har vi riktignok hatt større pågang enn hva som er vanlig, og dermed har vi hatt noen ukers lengre leveringstid.

– Hvorfor vil du anbefale varmepumpe?

– En varmepumpe kan gi kunden inntil fem ganger mer varme for pengene, sammenlignet med elektrisitetsfyring. Varmepumpe er en stor investering, men på sikt er dette en god investering for både miljøet og lommeboka. Mange kunder setter pris på muligheten til rentefri nedbetaling, og vi er glade for å kunne tilby dette i en tid der de fleste har litt trangere lommebok, sier Holmbo.

 


Varmepumpe hos Kraftriket: 

  • Kraftriket tilbyr ferdig montert varmepumpe til kunder over hele landet.
  • Som kunde hos Kraftriket kan du betale ned varmepumpen over strømregningen, hvis du ønsker. Nedbetalingen er rentefri.
  • Standard montering av varmepumpen inngår i prisen, og utføres av en profesjonell montør som vi i Kraftriket samarbeider med.
  • Lurer du på hvor mye energi du kan spare med en varmepumpe? På kraftriket.no/varmepumpe kan vår varmepumpekalkulator være et nyttig verktøy.
  • Har du spørsmål eller er du usikker på hvilken varmepumpe som passer for ditt hjem? Våre kunderådgivere hjelper deg gjerne på telefon, chat eller mail.

Foto: Lars Martin Bøe