– Nye muligheter er selve ryggraden i virksomheten vår

XPND er en viktig næringskunde for Kraftriket, og selskapet forvalter i dag over 75.000 kvadratmeter med eiendomsmasse. I tillegg er store prosjekter under utvikling. – Å ha kontroll på energibehovet er helt nødvendig for at vi skal holde strømkostnadene nede, sier eiendomssjef Trond R. Kristoffersen.

Bevegelsessensorer på lyskilder. Tiltak for å redusere varmetap. Nattsenking på ventilasjonsanlegg og varmekilder. Generell god planlegging av energiforbruket.

XPND har full kontroll på strøm. Det er også helt nødvendig når man forvalter en eiendomsportefølje på om lag 75.000 kvadratmeter og har et energibehov på rundt 3 GWh årlig. Hovedvekten av porteføljen er konsentrert rundt Hønefoss og Ringeriksregionen. Selskapet formidler i dag over 20 større eiendommer som i hovedsak benyttes som nærings- og kontorlokaler, og som leies ut til diverse leietakere.

– Kontroll på energiforbruket er noe vi er naturlig opptatt av siden vi har ansvar for flere store bygg. Det gjelder å ta grep for å få forbruket ned. Ofte kan det dreie seg om eldre bygninger som det siver varme ut av. Da må sette inn tiltak, for eksempel nattsenking på oppvarmingen, sier eiendomssjef Trond R. Kristoffersen i XPND.

XPND

NYE KRAV: – Fremtiden stiller nye krav til energieffektivitet og bærekraft enn fortiden, og denne reisen skal vi være med på, sier Trond R. Kristoffersen i XPND. For tiden jobber selskapet med å bli Miljøfyrtårn-sertifiserte. Her med kollegaer i XPND.

 

30 års historie med bil og eiendom

XPND gjør suksess innen både bil og eiendom. Selskapet eier i dag fem bilforretninger som til sammen har 7 bilmerker i porteføljen: Lamborghini, Bentley, Aston Martin, Land Rover, Jaguar, Voyah og Volkswagen.

– Visjonen vår er å skape ekte drømmer. Men bærekraftig forretningsdrift er også en viktig forutsetning i alle prosjekter vi er involvert i, forteller Kristoffersen, som for tiden jobber for å få XPND sertifisert som Miljøfyrtårn. For ønsket er å drive lønnsomt gjennom et bærekraftig fokus.

Historien til selskapet startet tilbake i 1993 da bilinteresserte Nils Kjetil Tronrud etablerte Tronrud Bil AS i Hønefoss. Tronrud Holding ble etablert kort tid etter, da man kjøpte opp bygget der bilforretningen holdt til. Videre fulgte kjøp av Ford-kvartalet og Postgården, og flere eiendomsinvesteringer ble gjort for å spre risiko på ulike virksomhetsområder.

I 2006 ble Tronrud Bil AS solgt til Billia, og med transaksjonen startet en ny epoke for Tronrud Holdning – da eiendom ble hovednæringen i selskapet. I 2018 endret man selskapsnavnet fra Tronrud Holdning til XPND.

«Kontroll på energiforbruket er noe vi er naturlig opptatt av siden vi har ansvar for flere store bygg. Det gjelder å ta grep for å få forbruket ned – og sette inn tiltak der vi kan.» – Trond R. Kristoffersen

– Hva betyr navnet XPND?

– Navnet vårt er en forkortelse av det engelske ordet expand – altså å ekspandere. For oss betyr navnet at vi skal vokse og utvikle oss. Navnet representerer nye muligheter og løsninger. Dette er selve ryggraden i virksomheten vår.

I dag inngår XPND i et større konsern med over 100 ansatte. Omsetningen er på om lag en milliard kroner årlig. 12 personer jobber til daglig i selskapet med forvaltning og utvikling av eiendomsmassen, forteller Kristoffersen.

 

Les også: XPND: Skaper varige verdier

 

PLANLEGGER STORT: Helgelandsmoen Næringspark er blant XPNDs viktigste utviklingsprosjekter. Den nedlagte militærleiren på Helgelandsmoen skal forvandles til en opplevelsesrik destinasjon. (Foto: XPND)

 

– Viktig med effektiv kundeoppfølging

XPND er en viktig næringskunde for Kraftriket. Energirådgiver for næring, Henriette Henriksen, har hovedansvaret for å følge opp selskapet i hverdagen. Å ha en fast person å forholde seg til er viktig for XPND, siden ting ofte må skje raskt i eiendomsmarkedet. For eksempel kan det dreie seg om at en leietaker skal inn i et nytt lokale, eller at man trenger rask strømleveranse i forbindelse med en visning.

– XPND har vært kunde hos oss siden 2020 og vi kjenner behovet deres godt. Ofte dreier det seg om inn- og utflytting av leietakere, og at de trenger hjelp med å få på plass en ny strømavtale raskt. Da gjør jeg alt jeg kan for å bistå på en effektiv måte, forteller Henriksen.

 

Anonym

RASK OPPFØLGING: Henriette Henriksen er energirådgiver for næring i Kraftriket, og har hovedansvaret for å følge opp XPND i hverdagen.

 

– Hvilke produkter kan Kraftriket tilby næringskunder?

– I forhold til strøm tilbyr vi særavtaler basert på bedriftens energibehov. For XPND har vi altså skreddersydd en konkurransedyktig strømavtale. Vi kan også tilby fastpris for næringskunder og tilleggsprodukter for de som ønsker dette. Nylig har vi fått på plass en nyhet for næringskunder, Min Bedrift Pluss. Dette er et digitalt verktøy som hjelper kunden med å oppdage uregelmessigheter i forbruket, sier Henriksen, og forklarer:

–  Man kan bli varslet dersom forbruket øker, eller dersom det er endringer i forbruket sammenlignet med andre perioder. Dette kan være nyttig, særlig for større bedrifter som må ha full kontroll på flere anlegg. I tillegg kan vi tilby tjenesten LIVE for bedrifter, som viser strømforbruket deres i sanntid. Målet er at man kan få hjelp til å gjøre besparelser ved å oppdage energifeller på et tidlig tidspunkt.

«I forhold til strøm tilbyr vi særavtaler basert på bedriftens energibehov. Vi kan også tilby fastpris for næringskunder og tilleggsprodukter for de som ønsker dette.» – Henriette Henriksen

SKREDDERSYDD: Kraftriket tilbyr særavtaler basert på bedriftens energibehov. – For XPND har vi skreddersydd en konkurransedyktig strømavtale, forteller Henriette Henriksen. Her med kollegaer i Kraftriket Hønefoss.

 

– Hva slags behov har dere i XPND i forhold til strøm og energiløsninger?

– Vårt behov handler mest om forutsigbarhet og at kundeoppfølgingen skal foregå på en effektiv måte. Her er vi godt fornøyde med Henriette, hun får virkelig ting til å skje. Hun fyller ut nødvendige skjemaer for oss slik at kraftleveransen er ivaretatt når vi trenger det, sier Trond R. Kristoffersen.

 

Les også: Nytt digitalt verktøy hjelper bedrifter med å ta tak i strømtyver

 

Store utviklingsplaner fremover

Kristoffersen forteller at det meste av XPNDs eiendomsmasse per i dag er av eldre dato. Men selskapet sikter mot fremtiden i sine nye utviklingsprosjekter, og det skal i tiden som kommer planlegges for nye 100 000 kvadratmeter. Helgelandsmoen Næringspark er blant hovedprosjektene, der den nedlagte militærleiren Helgelandsmoen skal transformeres til en ekspansiv næringspark bestående av både boenheter og yrende næringsliv. Helgelandsmoen næringspark har allerede et fjernvarmeanlegg på plass, noe som er et stort pluss når man skal planlegge for energitilførselen til prosjektet.

Vestre Torg er navnet på den nye bydelen som planlegges rett ved jernbanestasjonen i Hønefoss sentrum. Her vil det på sikt komme på plass 600 leiligheter og 30.000 kvadratmeter med næringsareal. På denne eiendommen drev tidligere Ringerikes Meieri et av Østlandets største og meste moderne meierier.

– Er det viktig for dere at eiendommene dere formidler er energieffektive?

– Ja, i de nye utviklingsprosjektene vi jobber med er dette viktig for oss. Fremtiden stiller nye krav til energieffektivitet og bærekraft enn fortiden, og denne reisen skal vi være med på. Vi jobber for tiden med å bli Miljøfyrtårn-sertifiserte. For oss betyr dette blant annet riktig valg av materialer, gode avfallssorteringsordninger, enkelt vedlikehold og effektive løsninger i forhold til energi og oppvarming, sier Kristoffersen, og påpeker:

– Vi formidler også en del eldre bygningsmasse, blant annet lagerlokaler, der det per nå er utfordrende å ta moderne grep. Men vi gjør det vi kan. Å ha kontroll på energibehovet er helt nødvendig for at vi skal holde strømkostnadene nede.

 

– Bidrar positivt til lokalmiljøet

Hos Kraftriket sitter energirådgiver Henriette Henriksen klar for å hjelpe når XPND får nye energibehov i fremtiden.

– Vi gleder oss til å følge den spennende reisen til XPND videre. For oss i Kraftriket er det også hyggelig å samarbeide med et selskap som bryr seg om nærmiljøet, og som vi deler flere gode verdier med. XPND sponser blant annet diverse aktiviteter i lokalmiljøet, i likhet med oss. Dette i tillegg til utviklingsplanene til selskapet, bidrar til at hele regionen vår blir mer attraktiv både for store og små.

 

Vestre Torg Hønefoss

ENERGIPLANLEGGING: Riktig valg av materialer, gode avfallssorteringsordninger, enkelt vedlikehold og effektive løsninger i forhold til energi og oppvarming, er prioriterte områder når XPND planlegger for fremtidens prosjekter. På bildet: Vestre Torg i Hønefoss, som skal bli en ny bydel. (Foto: XPND)

 


Bedriftskunde hos Kraftriket – dette får du: 

  • Egen bedriftsrådgiver med lang erfaring
  • En skreddersydd løsning anbefalt for din bedrift
  • Konkurransedyktige priser
  • Min bedrift (gratis innsiktsverktøy)
  • Ingen fakturagebyr
  • Samlet faktura (ved flere anlegg)
  • Etterskuddsvis betaling

 

Foto: Ann Kristin Støveren (Catch) og XPND