Første klubb over millionen

Nesten hver tredje person fra Kabelvåg er medlem i tettstedets idrettslag. Det merkes på Idrettsstøtten.

Det skal godt gjøres å finne en strømavtale uten Idrettsstrøm i tettstedet et par kilometer øst for Svolvær. Gjennom 13 år har klubben hvert eneste år ligget i toppsjiktet over utbetalinger gjennom Idrettsstøtte. Og som aller første klubb bikket Kabelvåg IL en million kroner totalt i 2022.

Med 700 medlemmer og stor aktivitet innen både turn, fotball og håndball, sørger klubben for et virkelig samlingssted i Kabelvåg. – Vi er faktisk Lofotens største idrettslag. 700 medlemmer i et idrettslag med 2.300 mennesker er ganske uvirkelig, sier leder i klubben, Øyvind Løvdal.

Han legger til at det nok finnes flere postnummer enn 8310 i medlemslistene. – Ja, vi har medlemmer fra hele Vågan hos oss. Særlig turnforeningen vår har blitt populær også for barn og unge fra Svolvær og andre plasser. Mens håndballen og fotballen har stort sett bare medlemmer fra Kabelvåg, sier lederen.

Han mener at støtten har vært helt avgjørende for klubbens formidable vekst.

– Det har vært med på å sikre oss en stabil og god inntekt hvert eneste år. Det har gjort oss i stand til å betjene lån og å sammen med kommunen utvikle en fantastisk idrettspark, sier han – og ramser opp turnhall, fotballhall, flerbrukshall, fotballbane og klatrevegg. – Og her er vi i Kabelvåg den desidert største leietageren, slår han fast.

 

Idrettsstrøm er på mange måter verdens letteste dugnad

– Du tegner en strømavtale som både gir deg billig strøm og som støtter idrettslaget ditt. Det blir ikke enklere, sier han.

Idrettstrøm kan man tegne over hele landet. Men det i Lofoten man virkelig har klart å cashe ut på konseptet. Blant de andre idrettslagene som kommer til å følge tettest på å bikke en million totalt finner vi Værøy, Røst, Svolvær IL og Leknes Skiklubb.

– Det er nok ikke tilfeldig. Vi har en fantastisk støtte fra det lokale kontoret. Men det handler også om å spille hverandre god. Et godt tips til de som ønsker å få mest mulig av avtalen er å knytte god kontakt med det lokale Polar Kraft- eller Kraftriket kontoret i din region, sier Løvdal.

Han tror uansett at det aller viktigste man kan gjøre er å ta samfunnsengasjement. Og å fortelle om det.

– Både gjennom å utvikle anlegg, bygge ut klubbhuset, ha et eget fond som gjør det enkelt å søke om støtte til kontingenten og et eget prosjekt som heter «Kil i våre hjerter». Blant aktivitetene her for 2023 er innkjøp av idrettsutstyr, åpen hall, åpent klubbhus, eldre ungdom som aktivitetsledere, styrking av inkluderingsfondet og reetablering av tilrettelagt aktivitet, forteller Løvdal.

Gjennom slike prosjekter ser også Kabelvåg-samfunnet den store verdien av idrettslaget.

– Dermed ønsker folk å fortsette å kjøpe strømmen lokalt. Det handler om tillit og det handler om å utfylle samfunnsrollen, sier han.

Bestill Idrettsstrøm her