Bør jeg velge fastprisavtale på strøm?

Hva er egentlig fastpris på strøm, og hva bør du tenke på før du eventuelt inngår en fastprisavtale?

 

En fastprisavtale på strøm binder deg til en gitt strømpris i en gitt periode. I denne perioden betaler du samme pris per kilowatt time strøm du bruker, det vil kun være forbruket ditt som varierer fra måned til måned – prisen er den samme.

 

Bør jeg velge fastpris?

Dersom din private økonomi ikke er dimensjonert for særlige svingninger i størrelsen på strømregningen, kan fastprisavtale på strøm være riktig for deg. Med en fastprisavtale vil strømregningen være noen lunde jevn, mens flytende pris/spotpris ofte gir økt risiko for høyere strømregninger. Tenk på en akseptabel pris for deg og din lommebok og ta en vurdering ut fra dette.

 

Vil det lønne seg med fastprisavtale på strøm?

Du kan til en viss grad sammenligne fastpris på strøm med fastpris på renta i banken. For å finne ut om det virkelig lønner seg med fastprisavtale, må man sammenligne den faste prisen med den flytende prisen i samme periode. Den flytende prisen varierer mye gjennom året, og i forkant er det umulig å forutsi hva den blir. Det er med andre ord ikke mulig å vite hvor lønnsom en fastprisavtale er, før perioden er over.

Fordelelene ved å binde strømprisen er likevel mange, og man kan gjerne si at man betaler en «premie» for å oppnå forutsigbarhet og for å unngå prissvingninger. Du får en stabil strømpris uavhengig av prisvariasjoner gjennom døgnet, i motsetning til hva du ville hatt med en spotprisavtale/flytende strømavtale.

 

Når bør du inngå fastprisavtale på strøm?

Historisk sett har det vært lite lønnsomt å inngå fastprisavtaler på strøm i vinterhalvåret. De rimeligste fastprisene ser vi gjerne på våren, sommeren eller tidlig høst, men dette avhenger av flere faktorer: dersom den flytende prisen er høy en periode i sommerhalvåret vil gjerne fastprisen også påvirkes av dette. Det beste rådet er derfor å orientere seg og følge med på strømprisene fra snøsmeltingen starter om våren og utover. Mye regn og en våt værtype vil som regel også virke gunstig inn på strømprisene – både fastprisen og den flytende prisen. På Forbrukerrådets portal strompris.no finner du god oversikt over de fastprisavtaler som tilbys.

 

Hvilken varighet på fastprisavtale bør du velge?

De fleste strømleverandører tilbyr fastprisavtaler med ulik varighet, alt fra noen måneder til ett eller flere år. Risikotoleranse, forutsigbarhet og egeninnsats for å følge med på strømprisen spiller en stor rolle. Her kan du se en indikator på hvilken fastprisvarighet som kan passe deg og din økonomi best:

  • Fastpris korte avtaler, 4-6 måneder (f.eks november-april)
    Denne type fastprisavtaler vil gi deg en god sikring mot høye vinterpriser. Passer for deg som kan ta en del risiko, ønsker noe forutsigbarhet, men ønsker å sikre deg mot de dyreste vintermånedene. Du må selv følge med på strømprisene i sommerhalvåret for å inngå mest mulig lønnsom fastprisavtale før neste vinter.
  • Fastpris lengre avtaler, ett til fem år
    Binding over lengre tid kan gi deg en lavere strømpris, samtidig som du risikerer å betale en høyere pris enn markedet i periode. Denne type fastprisavtaler passer for deg som ønsker stor forutsigbarhet og som ikke ønsker å ta noe særlig risiko eller å tenke på strømprisen i det hele tatt. Når fastprisavtalen din utløper vil du få beskjed om at det er på tide å inngå ny fastprisavtale.

Kraftriket tilbyr fastprisavtaler med ulik varighet. Se alle våre fastprisavtaler ved å klikke her.

 

Kan jeg betale meg ut av fastprisavtalen?

Har du inngått en fastprisavtale er du i utgangspunktet bundet til avtalen i perioden den gjelder for. Men du har likevel mulighet til å betale deg ut av fastprisavtalen før avtalens utløp. Det vil som regel være et minimumsbeløp for å kjøpe seg ut av fastprisavtalen. I tillegg kan strømleverandøren kreve erstatning for perioden som er levert, og for gjenstående periode, dersom dette medfører kostnader for selskapet.

 

Får jeg strømstøtte når jeg har fastpris?

Ja – du får strømstøtte når du har fastprisavtale på strøm. Støttebeløpet er knyttet til strømforbruket ditt, og beregnes ut fra gjennomsnittlig spotpris i området der du bor. Støttesatsen vil være den samme uavhengig av hvilken strømavtale du har. Det er nettselskapene som har ansvaret for å utbetale strømstøtte. Les mer om ordningen for strømstøtte her.

 

Kun fire prosent av strømkundene har fastpris på strøm

Folk flest velger flytende pris på strøm, og i følge Energi Norge er det faktisk kun 4 % av husholdningskundene som har fastpris på strøm. Det er gode grunner til å velge flytende pris, men da velger man også mer risiko og en mindre forutsigbar husholdningsøkonomi.

– Strømkundene har blitt fortalt at spotpris med lavest mulig påslag er det eneste fornuftige valget, blant annet av Forbrukerrådet. Vi mener mange kunder bør gjøre det samme som mange bedrifter allerede gjør. De må vurdere hvor mye risiko de tåler, og hvor stor forutsigbarhet de ønsker ut fra sin økonomiske situasjon. Vi mener dermed at flere bør vurdere en fastprisavtale på strøm når prisene normaliserer seg, sier administrerende direktør i Energi Norge, Knut Kroepelien

 

Tre enkle tips for å redusere strømregningen

I en vanlig bolig brukes minst halvparten av strømmen til oppvarming. Deretter følger varmtvann.

  • Skru av varmen i rom du ikke bruker (men sjekk at ikke vannrør fryser). For hver grad du senker innetemperaturen, reduserer du energikostnadene med rundt fem prosent.
  • Monter tettelister rundt dører og vinduer hvor det lekker luft.
  • Bruk mindre varmtvann – prøv å korte ned dusjen og skyll oppvasken i lunkent vann.

Klikk her for å se flere gode sparetips!