Demas med solceller på taket: – en fantastisk investering!

Demas AS er en landsdekkende produsent og leverandør av lavspente tavleprodukter til elektrobransjen. Fabrikken på Eggemoen like nord for Hønefoss har som de fleste andre bedrifter hatt bekymring over de stadig økende strømprisene. En henvendelse om å utnytte det store fabrikk-taket til solceller, passet godt inn i selskapets miljø-profil. I juni hadde de lokale elektrikerne i M. Carlsen & Sønn gjort jobben med å montere.

 

– Allerede da vi bestemte oss, så vi at dette var en god avgjørelse – både økonomisk og miljømessig . Siden den gang har strømprisene nærmest eksplodert, og vi ser at det rett og slett har vært en meget god investering. Vi håper som alle andre at prisene går ned, men dette gjør selvsagt at vi har en bekymring mindre, sier Rakel Jensen, assisterende direktør i Demas.

 

Demas_carsenogsønn

 Lokale elektrikere i M. Carlsen & Sønn monter solceller. Foto: Demas

 

I forbindelse med investeringen av solceller, inngikk Demas en pluss-avtale med Kraftriket. Med solcelleanlegg på taket, produserer du mye av din egen strøm, og til tider har du også strøm til overs. Pluss-avtalen innebærer at Kraftriket kjøper tilbake overskudsstrømmen.  Spotprisene i Sør-Norge er for tiden unormalt høye og gitt at dette varer, vil nedbetalingstiden på selve investeringen bli mye kortere enn antatt på beslutningstidspunktet.

 

Hos Demas dekker 180 store solcellemoduler 400 kvadratmeter flatt tak. Tommy Solvang hos den lokale leverandøren M. Carlsen & Sønn på Jevnaker beregnet retning og vinkler, i tillegg til kartdata og historiske meteorologiske data, for at anlegget skal få størst mulig effekt. Og selv dager uten sol, produseres godt med strøm. – En dag uten steikende sol, klarer anlegget å produsere mellom 50 og 60 kWp ((Peak). Det innebærer at vi er selvforsynte og vel så det gjennom hele den lyse årstiden, forteller avdelingsleder ved Demas på Eggemoen, Geir Nilsen. Bonusen er at en grønn bedrift, blir enda grønnere.

 

– Den verdien er for oss egentlig like stor som det økonomiske. Denne sommeren har vist oss alvoret av klimakrisen. Vårt hovedkontor og andre fabrikk ligger i Brøstadbotn i nord. Her er strømprisene enn så lenge på et annet nivå, og foreløpig jobber vi med noen andre ENØK-tiltak. Men på sikt tror vi at også dette anlegget vil kunne drives av solceller. På sommeren kan vi jo produsere strøm døgnet rundt, sier Nilsen.

 

Tom Larnøy er bedriftsrådgiver hos Kraftriket. Han forteller om svært stor interesse rundt solceller om dagen. – En utfordring er leveringstiden på utstyr og kapasiteten hos installatørene. Og i takt med at strømprisene fortsatt er høye, blir ikke responsen noe mindre. Derfor bør bedrifter med mulighet, sjekke dette ut, sier Larnøy, som kan tilby svært gode betingelser på gjenkjøp av overskuddsproduksjonen.

 

anonym

Tom Larnøy, bedriftsrådgiver i Kraftriket

 

– Det kan høres spesielt ut at en aktør som selger strøm, ønsker at folk skal lage sin egen. Men vi i Kraftriket er helt sikre på at dette er fremtiden. Og med den store elektrifiseringen av samfunnet trenger vi å produsere så mye grønn energi som mulig. Dette er noe både vi og de lokale produsentene vil tjene på, avslutter Larnøy.

 

Lurer du på noe? Kontakt en av våre bedriftsrådgivere – du finner kontaktinformasjon her.