– Belastningen er stor for de som har lite

Alternativ jul på Askøy er blant vinnerne av Kraftrikets julefond på 10.000 kroner. Den frivillige organisasjonen arrangerer hvert år julaften for påmeldte med ulik bakgrunn. – Pågangen er stor denne julen, forteller styreleder Trond Soltvedt.

Alternativ jul på Askøy er et julaftenarrangement med lange tradisjoner, som ble startet i 2012. Hit kan personer med ulik bakgrunn komme sammen for en hyggelig og gratis høytidsfeiring. Det serveres tradisjonell julemat, nissen kommer med gaver til barna, og det blir underholdning med god musikk.

Alle, uavhengig av alder, nasjonalitet og religion, er velkomne. Et mangfold av forskjellige mennesker bidrar til at julaftenfeiringen blir en fin og spesiell opplevelse.

 

Rundt 100 påmeldte

Styreleder Trond Soltvedt i Alternativ jul på Askøy forteller om et rusfritt arrangement som har stor betydning både for de påmeldte gjestene og for de frivillige som jobber for å holde hjulene i gang på selveste julaften. Årets julaftenfeiring blir i lokalene til Utstyrsavtale AS på Askøy.

– Mange av de som kommer til oss på julaften er enslige. Det kan for eksempel være flyktninger eller personer som av ulike grunner ikke har noen å feire jul sammen med. Ingen særskilte forutsetninger kreves, og alle som ønsker det er hjertelig velkomne til oss. Nå har vi bortimot 100 påmeldte, og flere har vi dessverre ikke plass til denne gangen, sier Soltvedt, og forklarer:

– Pågangen er stor denne julen. Vi har jo lyst til å si ja til alle, men dessverre har vi ikke kapasitet til det.

– Opplever organisasjonen deres økt trykk og at flere har behov for hjelp om dagen?

– Ja, vi merker at belastningen er stor for de som har lite om dagen. Vi ser blant annet at prisøkningene og alt som er blitt dyrere av varer og tjenester i samfunnet skaper utfordringer for mange.

«Mange av de som kommer til oss på julaften er enslige. Det kan for eksempel være flyktninger eller personer som av ulike grunner ikke har noen å feire jul sammen med.»

Organisasjonen Alternativ Jul på Askøy arrangeres en litt annerledes julaftenfeiring 24. desember.

KLART FOR JUL: Organisasjonen Alternativ jul på Askøy arrangerer julaften for personer med ulik bakgrunn. Alle, uavhengig av alder, nasjonalitet og religion, er velkomne. Bildet er fra et tidligere arrangement.

 

Julefondet fra Kraftriket – et bidrag som har stor betydning

Alternativ jul på Askøy samarbeider tett med ulike aktører i næringslivet, både store og små. Røde Kors, Lions, Askøy kommune og NAV er i tillegg viktige støttespillere. Mange privatpersoner er også med på å gi sin støtte, forteller Soltvedt.

Alternativ jul på Askøy er julen 2023 trukket ut som vinner av Kraftrikets julefond. Nominasjonen har pågått på Facebook i november, der Kraftrikets følgere har hatt mulighet til å nominere en organisasjon som gjør en innsats for andre i julen.

– Bidraget fra Kraftrikets julefond har stor betydning for oss og arbeidet vi organiserer i tiden frem mot jul. Det koster blant annet en del å drifte Alternativ jul på Askøy. I tillegg til selve julaftenfeiringen deler vi også ut matkasser til de som har behov for det, og vi kjører ut og henter gjester som skal delta på julaftenfeiringen. Julefondet er med på å sikre at vi klarer å gjennomføre alle aktivitetene denne julen, forteller Soltvedt.

STOR PÅGANG: Styreleder Trond Soltvedt i Alternativ jul på Askøy forteller om stor pågang i forbindelse med julaftenfeiringen 24, desember. Et mangfold av forskjellige mennesker bidrar til at julaftenfeiringen blir en fin og spesiell opplevelse. (Foto: privat)

 

Vil du vite mer om Alternativ jul på Askøy eller gi et bidrag?

Les mer på Alternativ jul på Askøys nettsider og Facebooksider. Her finner du også kontaktinformasjon.


Kraftrikets julefond består av 10.000 kroner som hvert år deles ut til et formål eller en organisasjon som gjør noe positivt for andre i forbindelse med julen. Julen 2023 deles julefondet ut i ti av Kraftrikets lokalområder.