Strømprisen mangedoblet siste året!

Det er ekstreme forskjeller på strømprisen vi hadde sommeren 2020 og det vi kan vente oss i år. Prisen er over 10 ganger så høy!

 

Sommeren 2020 fikk vi se lavere strømpriser enn på lenge, og gjennomsnittsprisen for juni, juli og august var på rekordlave 2,89 øre/kWh. I år ser det ut til at vi får høyere strømpriser enn det som er normalt. Den forventede markedsprisen på strømbørsen Nord Pool er på rundt 40 øre/kWh uten merverdiavgift. Dette kan endre seg om vi får vått eller tørt vær i sommer.

Hittil i år har strømmen vært mye dyrere enn i 2020, men ikke dramatisk sammenlignet med 2018 og 2019. Norske strømkunder kan forvente vesentlig høyere strømregninger de neste månedene. I snitt vil det utgjøre om lag tusen kroner mer hver måned for en kunde som bruker 20 000 kWh i året. Forskjellen vil bli mest merkbar når vi kommer til høsten og vinteren, siden forbruket da er høyere enn på sommeren.

Vi har fortsatt de laveste prisene i Europa, fordi vi har mye overskudd av kraft etter utbygging av mye vindkraft, men prisene har steget grunnet stor etterspørsel etter kraft i resten av Europa. Vi i Norden har brukt opp det store hydrologiske overskuddet vi hadde i fjor. Derfor presses ikke prisene ned på grunn av overfylte vannmagasiner, og produsentene ser på hva det koster å produsere strøm med alternative kilder til vannkraft. Det som skjer ellers i Europa vil bli viktig for strømprisen også her til lands:

  • I Europa har tøffere forventninger til utslippsreduksjon av CO2 av miljøhensyn ført til vesentlig løft i markedet for CO2 for alle i Europa.
  • Samtidig har etterspørseøen etter brensel, som kull og gass, blitt større det siste året, slik at vi nå har svært høye priser for elektrisitet i Europa fra disse typene brensel.
  • Det er fortsatt veldig stor prisforskjell mellom Norden og det kontinentale Europa, men vi har i år bedre overføringskapasitet, siden det er mindre feil på kabler, som også gjør at det er lettere å eksportere overskuddskraft ut til Europa når de har vesentlig høyere priser.

Til høsten er det forventet en svak økning til rundt 45 øre/kWh. Dette vil gjøre utslag på strømregningen, så det lureste en kan gjøre er å ta grep og bruke strøm på en smartere måte. Her kommer noen konkrete eksempler:

  • Skal du på biltur med elbil i sommer, kan du spare penger ved å smartlade, noe som betyr at du automatisk lader elbilen når strømprisen er på sitt laveste.
  • Det kan være lurt å investere i et smart varmesystem som sørger for at huset varmes opp i henhold til værmeldingen, eller om du er hjemme eller på tur.
  • Få oversikt over strømforbruket ditt. Når du vet hva som trekker mest strøm, kan du prøve å flytte forbruket til tider når strømprisen er på sitt laveste. Vi anbefaler deg å bruke Kraftriket-appen for å følge med på ditt eget strømforbruk og priser. Appen er et svært godt verktøy for styring for styring av ditt strømforbruk på en smart måte.

 

Kilder: Dinside