16 timer spart er 16 timer tjent

Vi snakker mye om brannsikkerhet, men vi glemmer ofte at elbil lader handler om komfort. Det betyr at bilen kan brukes til andre formål når vi trenger den. Lading på stikkontakt tar lang tid, og det går enda saktere på vinteren. Komfort for elbil eiere er å koble bilen til en hjemmelader, og få maksimal ladehastighet og effekt.

Å lade med stikkontakt…

Alle som til daglig kjører en elbil som primær bil i husstanden kjenner denne følelsen, spesielt de som lader med stikkontakt hjemme. Jeg kjører en E-Golf til daglig, og bruker elbilen som primær bil, men problemet oppstår ofte hjemme når jeg skal sette bilen på lading. En stikkontakt gir 2.3 kW, noe som utgjør ca 10 timer til fulladet batteri fra 0-100% (Min E-Golf har 24kWt batteripakke). Nå er det veldig sjeldent at vi kjører ned til 0%, men når jeg pleier å koble til ladekabelen i stikkontakten hjemme står det som regel å stå “6-7 timer til fulladet batteri”. Det betyr i praksis at jeg får ca. 15-20 km i timen under optimale forhold. Det betyr i tillegg at bilen ikke brukes til andre formål hvis det er lite strøm på batteriet. Vintertider og lading på stikkontakt er en helt annen sak…!

16 timer spart, er 16 timer tjent

Det er mye fokus på brannsikkerhet om dagen, og hvorfor det lønner seg å installere en elbil lader for trygghet. Det vi gjerne glemmer er at for å bruke en elbil til alle formål er vi avhengig av at elbilen har strøm nok. Er du en av de som bruker elbilen som primær bil, og kanskje kjører en Tesla eller Ampera-E, merker du kanskje at lading med stikkontakt tar veldig lang tid. Hva er løsningen? Selvfølgelig får du trygghet og reduserer brannrisiko ved å installere en hjemmelader, men du får først og fremst en annen viktig faktor, nemlig komfort! Altså – muligheten til å lade bilen med maksimal effekt 1-2 timer med en hjemmelader, før du skal avsted for å gjøre noen ærend.

Et enkelt eksempel er å gå fra stikkontakt lading til hjemmelader. Selv den minste laderen med en effekt på 3.7kW øker lade hastigheten med 60%. Det betyr at jeg kan gå fra 6-7 timer til å bruke 2.5-3 timer til fulladet bil. Jo mer bilen kan ta i mot, jo raskere går ladingen. F.eks bruker Opel Ampera-E ca. 26 timer ved lading på en stikkontakt fra 0-100%, til sammenligning tar det 8 timer med en 7.2kW lader. 16 timer spart, betyr 16 timer mer til andre ting enn kun lading!

Smart lader

Installerer du en smart lader kan du velge mellom to ulike modus i Smartliv appen“Rask lading” betyr at bilen starter ladingen med en gang, og “Smart Lading” betyr at bilen din vil lade når strømmen er billigst. Systemet innhenter strømprisene 24 timer i forkant, slik at bilen din kan lades blant de billigste timene. Smart lading forutsetter at du har fått installert AMS måler.

 

Se våre hjemmeladere ved å klikke her

 

Deepesh Sharma, Smartliv/Kraftriket.